Døre og vinduer

Døre og vinduer

Her ses et eksempel på et dørparti efter maling med linolieemulsionsmaling, og klar til montering af håndtag.

Når man vælger vinduer og døre skal man bl.a. tage følgende i betragtning:

  • Isoleringsevne (U-værdi), og evt. varmebidrag
  • Holdbarhed / behov for vedligeholdelse
  • Lysindfald og støj

Hertil kommer selvfølgelig overvejelser om stil og æstetik, samt pris.

Mange af de vinduer, der har været på markedet siden 1960erne, er lavet af uegnet træ og konstrueret på en måde, så de ofte rådner allerede efter 15-20 år. Hvis man derimod har en bygning med ældre vinduer i god tilstand, kan de være værd at bevare, da træets kvalitet måske er bedre end den kvalitet nye vinduer af træ har.

Vær obs på uønskede stoffer ved nedrivning og genbrug

Der har været problemer med anvendelse af miljøfremmede stoffer bl.a. PCB i termovinduer og fugemasser. Det betyder at hvis man anvender genbrugsvinduer særligt fra perioden 1955-1977 skal man være obs på, om der kan være et problem med PCB.

Se mere her: pcb-guiden.dk (pdf)

Vinduer

Et vindue består grundlæggende af tre ting: rammen, glasset og ruden, der tilsammen monteres i en karm, som fastgøres i bygningen. Undtaget er vinduer, som ikke kan åbnes, her er karm og ramme det samme.

Man definerer glasset som det materiale ruden konstrueres af, mens ruden er de felter, bestående af en eller flere sammensatte glasplader, som man monterer i vinduets ramme.

Typer af ruder

Af rudetyper har vi termoruder, forsatsruder og energiruder. Termoruder er et begreb, der dækker alle ruder, der består af flere lag glas med lufttæt forsegling mellem lagene.

Forsatsruder kan være enkeltlags-, termo- eller energiruder, der monteres på eksisterende vinduesløsninger. Det er ofte en god løsning at bruge forsatsruder i ældre bygninger, hvor de eksisterende vinduer har bevaringsværdi.

Energiruder dækker over ruder, der ligesom termoruden består af flere lag glas med lufttæt forsegling mellem lagene, men hvor et eller flere af lagene har en lavemissionsbelægning. Der kan desuden være en gasart mellem glassene, f.eks. argon, der bidrager til at spare energi.

EVD Vinduet med 3 lag glas og bløde kanter der giver godt lysindfald.

Rammen

Rammen består af en karm samt inder- og yderramme. Derudover kan især ældre vinduer såsom dannebrogsvinduet være monteret med sprosser. Tilsammen danner de vinduets kanter. Kanter er potentielle kuldebroer, derfor stiller det store krav til rammernes isoleringsevne.