Halm

Halm

En halmballe isolerer ret godt, og det er et materiale, der er til rådighed i store mængder til en rimelig pris. Desuden er det CO2 neutralt og anvendelse i byggeri er samtidig en måde at lagre CO2 på. Desuden giver det ikke noget affaldsproblem, da halmen kan genanvendes eller komposteres ved evt. nedrivning af byggeri.

Oprindelse

Man har brugt halm som byggemateriale siden vi begyndte at dyrke korn i 1200 tallet. I dag er det brugt i selvbyggerkredse over det meste af verden.

Råmateriale

Halm evt. i kombination med ler eller kalkmørtel. Det er desuden muligt at købe præfabrikerede byggeelementer baseret på halm. Der er i dag flere spændende produkter på markedet, der samtidig kan udgøre den bærende konstruktion.

Opbygning

Der er flere konstruktionsmuligheder. En metode er at opbygge en bærende trækonstruktion og mure op med halmballer imellem et skelet af trælægter. Halmballerne stables, så de dækker over mellemrum i det underliggende lag – ligesom en muret væg. Væggen afstives med trælægterne og pudses på begge sider med ler.  

Halm kan også anvendes i Cob byggeri, hvor halm og ler blandes og mures op som en samlet masse.

Halmvæg inden den er pudset og beklædt med brædder. Tegning viser vægkonstruktion set oppefra.

Anvendelse

Som isolering og/eller bærende vægge.

Ydervægge kræver høj sokkel og stort udhæng, da væggene er følsomme over for fugt.

Drift

Pudsen skal vedligeholdes – repareres ved skader, så der ikke trænger vand ind i konstruktionen.

Bortskaffelse

Komposteres.

Fordele og ulemper

Fordele

  • Halm er et næsten CO2 neutralt byggemateriale og ved at bygge med halm lagrer man CO2 i sin bygning, ligesom man gør med træ.
  • Halm er et diffusionsåbent materiale og kan derfor indgå i en åndbar konstruktion.
  • Halm er en billig råvare.

Ulemper

  • Halmvægge er følsomme over for fugt