Linolieemulsionsmaling

Linolieemulsionsmaling

Linolieemulsionsmaling fås fra flere producenter, her Naturmaling fra Egen Vinding og Datter, der er indeklimamærket.

Oprindelse

Linolieemulsionsmaling er udviklet i 1990erne mhp. at skabe en maling uden afgasning af stoffer, der er skadelige for miljø og sundhed og med fuld indholdsdeklaration. Den forhandles f.eks. under navnet Naturmaling af flere forskellige producenter.

Råmateriale

Linolieemulsionsmaling af typen Naturmaling indeholder: Vand, linolie, marmorpulver (eller kridt), titanhvidt og methyl-cellulose.

Malingen er fulddeklareret på bøtterne og alle indholdsstoffer er miljøvenlige og godkendt til brug i madvarer.

Fremstilles ved sammenrøring, dispergering. Det er uskadeligt for dem, der arbejder med det.

Indholdsstofferne kan dog variere hos forskellige producenter, tjek deklarationen!

Anvendelse                                                                                                                              

Indendørs loft - og væg. Naturmaling kan rulles på eller stryges med pensel. Den kan også anvendes i sprøjteudstyr. Den har god dækkeevne, er let at fordele jævnt og har en tørretid på 1 time.

Den fås også tonet med farvepulver, der er miljømæssigt uproblematisk.

Linolieemulsionsmaling /Naturmaling er diffussionsåben, hvilket betyder, at den spiller rigtig godt sammen med organiske isoleringsmaterialer, og at den kan bidrage til en sund fugthåndtering. Dette kan være særligt vigtigt for ældre bygninger, der er bygget diffussionsåbent, og derfor kan tage stor skade af plast- eller alkydmaling.

Naturmalingen kan males ovenpå eksisterende malinger, omend den ikke alene kan afhjælpe problemer med manglende diffusion. Dette vil kræve fjernelse af f.eks. eksisterende plastmaling, inden naturmalingen påføres.

Holdbarheden er garanteret til 6 mdr. Hvis den opbevares køligt kan den holde noget længere. Holdbarheden af Naturmaling er ikke lige så lang som maling konserveret med MI eller stoffer i samme kategori, der giver problemer med allergi.

Læs mere om konserveringsmidler i maling her.

Drift                                                                                                                                                   

Der males med samme interval som med plastikmaling. Malingen er diffussionsåben og er derfor velegnet i en åndbar konstruktion.

Bortskaffelse

Linolieemulsionsmaling kan bortskaffes sammen med murværk eller beton uden problemer.

Fordele og ulemper

Fordele

  • Ingen skadelig afgasning, kun kortvarig afgasning fra den hærdende olie. Dette er dog så uproblematisk, at malingen som en af ganske få malinger har opnået indeklimamærkning.
  • Indeholder ikke mikroplast.
  • Let at arbejde med.
  • Diffussionsåben.
  • God dækkeevne.

Ulemper

  • Har et smallere glansspektrum og lidt mindre slidstyrke.

Sikkerhedsdatablade

Naturmaling er deklareret med MAL-koden 00-1 – den lavest mulige. Men MAL-koden er alene et udtryk for, hvordan man er forpligtet til at håndtere malingen i forhold til værnemidler, og siger ikke noget om malingens indeklimavirkning eller om bæredygtighed. Det er altså heller ikke her forbrugeren kan finde information om, hvordan man sikrer sin egen og sine børns sundhed i.f.t. indeklima og miljø.