Linoliemaling

Linoliemaling – til udendørs og indendørs brug

Linoliemaling har den fordel, at det er vandafvisende og samtidig kan fugt inde i træet, og evt. opsuget vand, hurtigt diffundere ud igen gennem linoliemalingen. Under hærdningen udvider linolien sig ca. 20 %, og fylder derved træets porestruktur ud. Fugt kan derfor bevæge sig ud af træværket uden at malingen afskaller, og samtidig beskytter linoliemalingen overfladen mod regn.

Træværk behandlet med linoliemaling er let at vedligeholde og bevarer træværket smukt i rigtig mange år - se f.eks. på nogle af de vinduer, der blev produceret for over 100 år siden.

Råmateriale

Linolie udvindes fra hørfrø, og er altså en fornybar ressource. Linolie anvendes i 5 variationer til imprægnering og maling:

  • Rå koldpresset linolie
  • Rå varmpresset linolie
  • Kogt linolie
  • Kogt og iltet linolie - også kaldt linoliefernis
  • Ekstra kogt linolie - også kaldt standolie

Til grunding af træværk kan med fordel anvendes kogt linolie, og til linoliemaling anbefales linoliefernis evt. tilsat standolie.

Udover linolie kan linoliemaling indeholde: Titanhvidt, marmorpulver, zinkhvidt, overfladeaktivt stof, silikone. Nogle typer af linoliemaling indeholder sikkativer, der fremmer hærdningen, samt til udendørs brug, fungicider, der hæmmer skimmelsvamp og algebegroning.

Fremstilling

Linoliemalingens råvarer blandes sammen, dispergeres, og formales derefter I en kuglemølle, der svarer til et trevalseværk.

Anvendelse

Linoliemalingen anvendes til udendørs træværk. I afhærdningsperioden er der en afgasning i ca. 2-3 dage, som kan virke lettere irriterende for øjne og slimhinder uden dog at være sundhedsskadeligt. Fungicider vil dog afgasse i en længere periode – derfor må dette kun anvendes til udendørs brug.

Linoliemaling kan også anvendes til indendørs træværk. Linoliemaling, fremstillet af fernis og farvepigmenter til indendørs brug afgasser især de første 2-3 dage – derefter er der kun en ubetydelig afgasning. Hvis malingen indeholder andre stoffer kan det have en længere afgasningstid – tjek deklarationen.

Drift

Linoliemalingen evner at trænge langt ind i træet og beskytter træet indefra. Overfladebehandling med linoliemaling kan derfor holde i 5 til 10 år. Den tørre overflade afskaller ikke og er let at vedligeholde ved overtørring med linolievædet klud hvert femte år og genmaling efter behov.

Linoliemalingen er både vandafvisende og diffusionsåben og egner sig derfor til en åndbar konstruktion.

Til udendørs træværk: I afhærdningsperioden – der går ca. 3-4 uger før den er gennemhærdet - er der en afgasning som kan virke lettere irriterende for øjne og slimhinder uden dog at være sundhedsskadeligt.

Bortskaffelse

Ren linoliemaling har intet miljøskadeligt indhold, og kan nedbrydes i naturen. Generelt må det anbefales at læse på emballagen, da forskellige produkter kan indeholde forskellige stoffer.

Fordele og ulemper

Fordele

  • Unikke egenskaber som diffusionsåben og vandtæt overfladebehandling.
  • Naturprodukt fremstillet primært af fornybare ressourcer.

Ulemper

  • Nogle typer af linoliemaling kan være svær at påføre pga. tyk konsistens.
  • Anvisninger til påførsel skal følges nøje for at opnå optimalt resultat.
  • Klude, papir mv. med linolie har risiko for at selvantænde. Opbevar dem f.eks. i lufttæt emballage eller dyp i vand.