Oldekolle

Et bofællesskab for ældre

Alle fotos: Ann Sophie Pedersen.

Bygningens vest facade ligger ud til et hyggeligt fælles uderum.

I Ringsted kommune på Midtsjælland ligger et oldekolle. I starten af 2000’erne besluttede en gruppe mennesker, at de ville bygge et økofællesskab med plads til alle generationer. Med hjælp af en entusiastisk ældre kommende beboer og byggefirmaet Egen Vinding og Datter, blev oldekollet i Hallingelille til.

Huset er bygget som en bærende trækonstruktion og er diffusionsåben med hør/hampeisolering og indervæg af lersten. Tagkonstruktionen består af stålplader, diffussionsåben undertagsdug, papiruldsisolering og gips. Gulvet er lavet af henholdsvis træ og klinker og som eneste varmekilde, er der lagt gulvvarme i hele huset.

Huset er et fællesskab for beboere på 50 plus. Det rummer 6 selvstændige lejligheder og et stort fælles alrum/stue og fælles køkken. Bygningen har form som en halvmåne med det store fællesareal mod vest og det har byens bedste lysindfald. Taget skråner med ensidig hældning mod øst, og lejlighederne, som ligger på række, udgør den østlige langside af huset. Det er opført i 2008, og byggefirmaet Egen Vinding og Datter, som også er bygherre, lejer de enkelte lejligheder ud. Huset er i alt 360 m2.

Jordvarmeanlæg består af en varmeveksler som ses på billedet, og et antal meter rør i jorden. Lerstensvæggen giver et rigtig godt indeklima og en god rumtemperatur.

“Gulvvarmen er en god fornemmelse og den prisbillige jordvarme er en rar påmindelse om, at der er tænkt på miljøet”Beboer i Oldekollet gennem 7 år

Facade mod øst med tønde til regnvandsopsamling. Det ydre træværk har aldrig været efterbehandlet. En af beboerne mener dog at det efterhånden ville have godt af en tur.

Terrændæk 

EPS-isolering, beton, flydende trægulv og klinker.

Ydervægge

Beklædning af rødgran behandlet med linolie, isoleringsmåtter af hør og hamp, gipsplader malet med naturmaling.

Skillevægge

Gips.

Tag

Traditionel spærkonstruktion med stålplader og papiruldsisolering. Diffussionsåben undertagsdug og gipsplader.

Tekniske installationer

Jordvarmeanlæg.