Pyramidehuset

Et pyramidehus med møllevinger

Alle fotos: Ann Sophie Pedersen.

Det pyramideformede hus er bygget som en let trækonstruktion, isoleret med papiruld i vægge og måtter af hør/ hamp i tag. Indvendigt er der malet med linolieemulsionsmaling og alle materialer er diffusionsåbne.

Engang stod der en gammeldags vindmølle på en fantastisk grund på Midtsjælland. Møllen blev revet ned og der blev bygget et sommerhus på grunden.

Flere år senere cyklede husets nuværende ejer forbi og beundrede udsigten ud over markerne. Gid vi dog kunne bo her, tænkte hun.

Efter nogle år fik hun sammen med sin mand mulighed for at købe grunden og det nu faldefærdige sommerhus, som de tog i brug som værksted.

Med en stærk tilknytning til det dejlige sted byggede de i 2000 et helårshus på grunden. 

Pyramidehuset på Midtsjælland er bygget efter et enkelt koncept og i loftet (i kip) er der sat vinduer, som med deres længde og skrå vinkel nedad ligner møllevinger.

Huset er med sin kvadratiske grundform og mange vinduer dejlig lyst og med et skønt udsyn ud over marker. Huset er 60 m2 i grundplan og 110 m2 i alt.

Ægteparret, der er meget glade for at bo i huset, fremhæver især det gode indeklima.

Husets tagvinduer er inspireret af den gamle vindmølle. Midt i stuen er husets eneste varmekilde: masseovnen.

Terrændæk

EPS-isolering, beton, hvide skaller, koraller, træ og klinker.

Ydervægge

To skaller indvendig, papiruld, krydsfiner og gips.

Taget

Enkelt koncept – to skaller indvendig, papiruld – krydsfiner, tagpap og gips.

Trætag. Under trælaget er der lagt en afstandsliste, tagunderpap og som isolering er der brugt hør/hampemåtter. Undertaget er af rupløjede granbrædder, som på indersiden er beklædt med gipsplader malet med naturmaling.

Tekniske installationer

Bygherre anslår, at de bruger ca. 8000 kr. om året til varme - med masseovn som eneste, velfungerende varmekilde.

Solfanger opvarmer vandet. Havde bygherre haft penge til det, kunne de med fordel have installeret en større solfanger og ført varme i gulvet. Der er svaleskab med fysisk ventilation køkkenet, som kan bruges hele vinterhalvåret og spare energi til køl.

De udvendige træfacader er beskyttet af et godt tagudhæng.