Silikatmaling

Silikatmaling

Oprindelse

Silikatmaling har været brugt allerede i 1700-tallet, og blev sat i egentlig produktion sidst i 1800-tallet.

Råmateriale

Kaliumsilikat – også kaldet vandglas, eller en anden type kiselsyresalt, mineralske farvestoffer.

Silikatmaling og MI

Den rene silikatmaling skal ikke konserveres, da den ligesom kalkfarve er mineralsk og derfor ikke kan rådne. Denne maling er derfor fri for MI.

Der findes blandingsprodukter, der kaldes silikatmaling, som kan være tilsat skadelige stoffer blandt andet MI. Man må derfor undersøge det enkelte produkt, og finde en fulddeklareret maling.

Fremstilling

Ved fremstilling af ren silikatmaling dispergeres de nævnte indholdsstoffer.

Anvendelse  

På mur, udendørs og indendørs.

Drift

Den rene silikatmalingen har intet vedligehold og kan holde lige så længe som muren den males på. Ved behov kan overmales af æstetiske hensyn. Man skal være obs på, at 2-3 gange overmaling betyder, at den ikke længere er så diffusionsåben.

Bortskaffelse

Der er ingen problemer ved bortskaffelse af den rene silikatmaling og den kan nedknuses og bruges som fyld sammen med nedrevet mur.

Om udførelsen

Ofte leveres silikatmaling som to komponenter, der skal blandes og stå i 24 timer, før malingen er klar til brug. Derefter kan den stryges på med pensel, rulles eller sprøjtes på et tørt og rent underlag. Fortyndes med vand.

Silikatmalingen hæfter kun på mineralske materialer som f.eks. mursten, puds, beton og gasbeton, og ikke på f.eks. træ, lakerede flader eller tapet. Kan anvendes på gipsplader, men i så fald skal der anvendes en silikatgrunder først.

Fordele og ulemper

Fordele

  • Uden giftige indholdsstoffer og giftig afgasning.
  • Uden det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI.
  • Silikatmaling er selvrensende og lugtneutraliserende, ligesom kalk, fordi det er basisk.

 Ulemper

  • Da det er basisk ligesom kalk er det også ætsende. Så anvend arbejdshandsker og beskyt øjne, hud mv. og undlad at spise, drikke, ryge mv. under arbejdet.

Videre læsning

keim.dk

bolius.dk