Sommerhus på Møn

Det lille hus på Møn - med et eksperimenterende lerstensgulv

Billede af huset.

Huset, der er på knap 80 m2, har et gulv af ubrændte lersten. Hverken bygherre eller håndværkere havde set sådan et gulv før og for bygherre var det en sjov ide, som skulle prøves.

Huset er bygget i 2003 som fritidshus i første omgang på 42 m2 inkl. hems. 10 år senere byggede de til, så det nu er på små 80 m2. I arkitekturen var det fra starten planlagt at huset kunne udvides med endnu en tilbygning til i alt 100 m2.

Huset ligger på en skråning, og der er/bliver niveauforskel mellem hver tilbygning. Det giver ekstra charme til huset.

Det vigtigste for bygherre var, at bygge et hus, med omtanke for både dem selv som beboere og naturen - og følelsen af at have bygget ’noget de kan stå inde for.

En anden vigtig faktor for bygherre er, at det er et byggeri, der er blevet ’kælet’ for. Indeklimaet i huset er rigtig godt, med en lav luftfugtighed. Bygherre er i det hele taget glade for deres hus, som de i fremtiden og med en sidste tilbygning på ca. 40 m2, ønsker at bruge som helårshus.

Vinduer og døre er lavet af kernetræ fra langsomt voksende gran. Bygherre fortæller, at de ikke er blevet malet, siden huset blev bygget, men snart trænger til en omgang.

Ligeledes er gulvene ikke behandlet i flere år, men trænger (nu) til en omgang med koldpresset linolie igen.

Der bruges el til opvarmning og bygherre overvejer en anden varmekilde, som bedre kan betale sig økonomisk, når de skal bo der permanent.

Bygherre har anlagt et pilerensningsanlæg, som er velfungerende, men dog bør være større ved helårsbeboelse.

Det eksperimenterende lerstensgulv havde den ulempe, at det støvede noget i starten. De ubrændte lersten er porøse, og når man går på dem, smuldrer stenenes hjørner. Stenene hærdes dog gennem behandlinger med linolie og holder med tiden op med at støve.

Der er lavet et godt ovenlysvindue, som sikrer lyset i rummet.

Terrændæk

Ubrændte, pressede lersten behandlet med linolie og voks ovenpå beton og sand.

Ydervægge

Rødgran, Douglastræ, vindgips, hør/hampeisoleringsmåtter 25 cm, 30 cm, to gange 13 mm gipsplader, som er spartlet og malet med silikatmaling.

Skillevægge

Ubrændte, pressede lersten opmuret og filtset med lokal lerjord. Nyeste skillevæg er gipsplader på OSB-plader, der kun indeholder et minimum af lim.

Tag

Stålpladetag med en diffussionsåben undertagsdug, hør/hampeisoleringsmåtter, gipsplader som er malet med naturmaling.

Tekniske installationer

Pilerensningsanlæg, brændeovn, gulvvarme med el-pumpe til cirkulation af vand i varmerør i gulvet.

Kontakt Birgitte og Torben Hus Andersen

Telefon: 41587805