En samletank opsamler alt spildevandet til rensning på det lokale rensningsanlæg.

Anvendelse 

(renseklasse og placering)/anvendelsesmuligheder 

Samletanken har ingen udledning og overholder derfor alle renseklasser; O, SO, OP, SOP 

Idet alt spildevandet blot opsamles til afhentning, er kapacitet en udfordring. Til helårsbeboelse anbefales en kapacitet på mindst 6.000 l og til sommerhuse mindst 2.500 l.  

Også til samletanken er der afstandskrav til drikkevandsboringer. Kravet er 50 m med mindre boringen forsyner mindre end 10 ejendomme. 

 

Opbygning 

Spildevand ledes direkte til samletanken, som er delvist eller helt nedgravet. Der er hverken bundfældningstank, overløb eller udledning før eller efter tanken.

Det er muligt kun at tilslutte sort spildevand (toilet) eller gråt spildevand (vask og bad) til samletanken

Drift

Eneste driftsomkostning er tømning af tanken. Hvis både gråt og sort spildevand er tilsluttet, må tanken forventes at skulle tømmes jævnligt, da en gennemsnitlig dansker bruger ca. 100 l vand/dag.

Fordele og ulemper

 

+

Fordele

  • Lave etableringsomkostninger

  • Intet arbejde forbundet med drift

-

Ulemper

  • Jævnlig tømning

  • Høj driftsomkostning i kraft af mange tømninger

  • Ingen lokal rensning eller genanvendelse af ressourcer

  • Behov for meget lastbiltransport ved tømning

Bæredygtighed

Samletanken har ingen udledning til lokalmiljøet og sikrer derfor mod forurening. Omvendt er der derfor heller ikke en lokal genanvendelse af hverken vand eller næringsstoffer. 

Idet alt spildevandet opsamles og tømmes, giver samletanken en del transport med lastbil. Det betyder højere klimabelastning og luftforurening, mere støj  samt øvrige problemer med vejtransport. 

 

Centrale rensningsanlæg bliver stadig bedre til at udnytte spildevandet som ressource. Spildevand kan bruges til produktion af både varme og biogas. Slammet kan komposteres og erstatte kunstgødning. Hermed recirkuleres næringsstoffer tilbage til de marker hvor de er fjernet gennem fødevareproduktion.  

Der er i dag stor forskel på hvordan spildevandet behandles på de danske rensningsanlæg. I takt med at anlæggene bliver bedre til at udnytte spildevandet som ressource, bliver samletanken en mere bæredygtig løsning.