Et biologisk sandfilteranlæg virker ved, at lede spildevandet gennem et lag af sand og mikroorganismer. På vejen filtreres og renses spildevandet, så det efterfølgende kan udledes til nærliggende vandmiljø.

Anvendelse 

Sandfilteret opfylder renseklasse O og SO. Filteret ligger i en tæt membran, så der er ingen afstandskrav til drikkevandsboringer eller lignende. Der skal dog være et nærliggende vandmiljø at udlede det rensede spildevand til. 

Området, hvor filteret etableres, skal være nogenlunde plant for at sikre mod tilløb af regnvand og afløb af spildevand. 

Opbygning 

Ligesom de fleste anlæg, starter sandfiltret med en bundfældningstank. Her bundfældes faste dele af spildevandet. De flydende dele ledes til en pumpebrønd hvorfra det pumpes ud i sandfilteret. Sandfiltre er opbygget som et badekar med en række lag af sand og sten. Det fylder ca. 25 m² for én husstand.  

Øverst i filtret lægges fordelerrør i et lag af småsten. Herunder ligger selve filtret, som består af ensartet sand i en særlig størrelse, der dels sikrer tilpas gennemløb og dels giver en stor overflade som mikroorganismer kan sidde på.  

 

Nederst ligger en tæt membran, som omslutter hele anlægget og sikrer mod nedsivning til grundvand. 

Hvis anlægget skal opfylde OP og SOP-renseklasserne, skal der tilknyttes en enhed til at rense for fosfor – en fosforfælder. I fosforfælderen, tilføres årligt et fældningsmiddel. Her kan f.eks. bruges en Polyaluminiumkloridopløsning (PAX-15), der sænker PH lokalt og kan virke lokalirriterende på hud og øjne – men som ikke har nogen varige, kendte negative effekter. 

Drift

Ligesom for de fleste andre anlæg, skal bundfældningstanken tømmes. Det koster ca. 1000 kr./år for et anlæg til en familie. Dertil kommer strøm til pumpen på ca. 200 kr./år. Er der tilknyttet fosforrensning, er der yderligere en årlig udgift til bundfældningsmiddel på ca. 750 kr. 

Når der udledes (renset) spildevand til vandområder, skal der betales spildevandsafgift. Denne afhænger af kommunen, men ligger i omegnen af 1,5 kr./m³ vand forbrugt på ejendommen. 

Eneste arbejde med drift af filtret er, at fordelerrør bør spules med højest et par års mellemrum. Er der tilknyttet fosforrensning, skal denne tilses en gang om året af kloakmester. 

Der kan dog ske en tilstopning af filteret, som i værste fald betyder, at en del af sandet må udskiftes. 

Fordele og ulemper

 

+

Fordele

  • Minimal drift 

  • Ingen afstandskrav til drikkevandsboringer eller vandområder 

  • Kan anlægges på alle jordtyper 

-

Ulemper

  • Høj etableringsomkostning 

  • Kræver areal på mindst 25 m² 

  • Udledning af fosfor til vandmiljø 

  • Fosforrensning sker med kemikalier 

Bæredygtighed

I et standardanlæg uden fosforrensning, udleder anlægget fosfor til vandmiljøet hvorved ressourcen risikerer at gøre skade i vandmiljøet. Med en fosforrenser, reduceres denne risiko markant. Til gengæld må man årligt tilføre kemikalier til anlægget som såkaldt fældemiddel. 

 

Sandfilteret giver til gengæld mulighed for at opsamle og genbruge vandet efter det er blevet renset. Man skal dog være opmærksom på om vandet indeholder fosfor og at lovgivning er striks på dette område.  

Hvis man ikke genbruger det rensede spildevand, genanvendes ingen af næringsstofferne fra spildevandet.