Byggematerialer

Genbrug og
Affald

Byggebranchen i Danmark producerer årligt mange millioner tons affald. Det svarer til omkring 30 % af den samlede affalds-mængde i Danmark.

 

Kort fortalt

  • Minimer affald

  • Bedst mulig genanvendelse

  • Upcycling

  • Sortering af affald!

Byggeaffald består af mange forskellige kategorier: mursten, beton, metal, gips, mineraluld, jord, asfalt, glas, træ og mange forskellige slags kemi.

Ved genbrug af forskellige materialer er det muligt at springe råstofudvinding og produktion over. 

Direkte genanvendelse vil sige, at materialet ikke skal igennem en ny industriel proces. Nogle materialer kan genanvendes direkte, men i en ny, evt. degraderet funktion, fx skillevægge af gamle vinduer eller let rustne ståltagplader over et udendørs halvtag. Flere og flere genbrugspladser begynder at handle med genbrugs-materialer. Andre materialer kan genbruges, men hvor det er nødvendigt at behandle materialer, som fx stål, glas og gips, der alle kan støbes om til nye produkter. Det kaldes upcycling eller downcycling.

Byggeriet skal planlægges, så det er let at genbruge materialer, når bygningen skal bygges om eller i værste fald rives ned. Det kaldes affaldsforebyggelse. Man kan bruge nok så gode materialer, men ét dårligt materiale kan forurene de øvrige. Et eksempel er pcb, der blev brugt som fugemateriale i 60’erne. De flygtige stoffer i materialet kan simpelthen sprede sig ud i de omgivende materialer, fx vindueskarme eller beton.

 

Den beton, der nedrives må så ikke bruges til fx vejfyld, men skal deponeres. Men det gælder fx også plastmaling på på puds, hvor plastmalingen ødelægger muligheden for genanvendelse.

Under affaldsforebyggelse hører naturligvis også at passe på materialerne, bestille rigtigt og planlægge, hvordan man opbevarer overskudsmaterialer, så de kan bruges senere.

En meget stor del af den danske energisektor er afhængig af afbrænding af affald. Dette kan skabe dilemmaer i forhold til genbrug og genanvendelse af materialer på et højere niveau i affaldstrekanten. Danmark importerer i dag affald fra andre lande for at have nok til at udnytte kapaciteten i forbrændingsanlæggene fuldt ud.

Byggeriet skal planlægges, så det er let at genbruge materialer, når bygningen skal bygges om eller i værste fald rives ned. Det kaldes affaldsforebyggelse.

Genbrug af byggematerialer

Stort potentiale for genbrug af byggematerialer

Både private og offentlige bygherrer efterspørger i stigende grad genbrugsmaterialer, og der er også kommet flere forhandlere af brugte byggematerialer. Byggematerialer som mursten, tagsten, vinduer, døre, sanitet, tagrender, nedløbsrør, konstruktionsstål, tømmer og planker, samt køkkenelementer er oplagte til genbrug. 

Genbrug af fundamenter og ydervægge, spær og søjler af beton mv. er også muligt mange steder. I stedet for at rive ned og grave op, kan der eksempelvis bygges videre på det eksisterende fundament efter en nedrivning. En sådan løsning kræver dels, at man tænker det gamle fundament eller skelet med i designet af det nye byggeri, og dels at man undersøger tilstanden af fundament mv. og overvejer om der er brug for fx dræn og isolering. 

Øget genbrug af byggematerialer er også i tråd med visioner og strategier for affaldshåndtering både i Danmark og i EU. Her peges på, at genbrug af byggematerialer så vidt muligt skal erstatte brugen af primære råstoffer i nye produkter. Og der er brug for en øget indsats - den største del af bygge- og anlægsaffaldet i Danmark bliver stadig brugt som knuste materialer til vejfyld mv. eller til energiproduktion i stedet for at blive anvendt i nyt byggeri. 

Statens Byggeforskningsinstitut har i 2016 kortlagt nogle af barriererne for brug af byggematerialer til genbrug. De peger på, at det kan være svært at sikre en jævn forsyning af materialer, og på omkostninger – tid og penge ved genbrug - men også på krav om dokumentation af renhed og kvalitet.

Se mere her: 

 

Københavns Kommune valgte at bruge genbrugte mursten fra nedrivningen af en bygning på Bispebjerg Hospital, da de skulle opføre en tilbygning til Katrinedals Skole i Vanløse, der blev indviet i august 2017

 
Brugte gulvbrædder fra en sportshal giver her et særligt look ved genbrug i ’Hal 7’ på Musicon i Roskilde. Her ses pizzaovn og bænkovn i baggrunden under udførelse af finish

Brugte gulvbrædder fra en sportshal giver her et særligt look ved genbrug i ’Hal 7’ på Musicon i Roskilde. Her ses pizzaovn og bænkovn i baggrunden under udførelse af finish

Ifølge Torben Jakobsen fra Jakobsen tegl er en af genbrugs-firmaernes udfordringer, at folk har for mange penge. Han fortæller, at han har oplevet mærkbart større salg i ’krisetider’ og at vor tids ”brug-og–smid-væk-kultur” hæmmer udbredelsen af gen…

Ifølge Torben Jakobsen fra Jakobsen tegl er en af genbrugs-firmaernes udfordringer, at folk har for mange penge. Han fortæller, at han har oplevet mærkbart større salg i ’krisetider’ og at vor tids ”brug-og–smid-væk-kultur” hæmmer udbredelsen af genbrugstanken. Dog har han oplevet et mersalg de sidste 5-10 år, hvilket han forklarer med folks fokus på miljø og at det er blevet moderne, at leve bæredygtigt. Også specialtegl som taghætter er der efterspørgsel på.

Firmaet Gamle Mursten er en virksomhed som opkøber, indsamler, renser og videresælger brugte mursten. Blandt andet har firmaet containere stående fast på genbrugsstationer, hvorfra de henter sten. De kan ikke genbruge sten, hvis de er malet med plas…

Firmaet Gamle Mursten er en virksomhed som opkøber, indsamler, renser og videresælger brugte mursten. Blandt andet har firmaet containere stående fast på genbrugsstationer, hvorfra de henter sten. De kan ikke genbruge sten, hvis de er malet med plastikmaling, da det er for vanskeligt at få af stenene. I nybyggeri er det derfor endnu en god grund til at tænke bæredygtighed og livscyklus af alle byggematerialer og sammensætningen af disse. Foto: Jette Hagensen, fra udstilling om genbrugsmaterialer i byggeriet på DAC Dansk Arkitektur Center.

Indvendig isolering 2.jpg
Denne tidligere staldbygning ved Roskilde er istandsat til bolig i 2017. Her ses det under opstart på indvendig isolering og efter at isolering er udført og gulvvarmen er ved at blive lagt ud. Tag, randfundament, spærkonstruktion og murede vægge er …

Denne tidligere staldbygning ved Roskilde er istandsat til bolig i 2017. Her ses det under opstart på indvendig isolering og efter at isolering er udført og gulvvarmen er ved at blive lagt ud. Tag, randfundament, spærkonstruktion og murede vægge er genbrugt. Vægge og loft er efterisoleret med papiruldsisolering og hørbats og med gipsplader indvendigt. Gulvet er gravet ud, og der er isoleret med Ekspanderet polystyren (EPS) og lagt nye trægulve med gulvvarme. Vinduesåbninger er forstørret og der er monteret nye vinduer og døre, samt nye el- og vandinstallationer mv.

Byggeaffald

Affaldssortering / nedrivning

Når et nedrivnings- eller renoveringsarbejde påbegyndes, skal bygherren ifølge Bekendtgørelse om affald foretage en screening af hele bygningen eller af de dele af bygningen, der bliver berørt af renoverings- eller nedrivningsarbejdet. Denne screening har til formål at afdække, om bygningen kan indeholde PCB og andre skadelige stoffer som asbest og bly i maling mm. Se ekstern Vejledning til PCB-affald.

Når man skal af med udtjente byggematerialer, skal affaldet sorteres grundigt efter gældende regler. Hvis man har over 1 ton affald, skal der laves en affaldsplan, som skal dokumenteres overfor myndighederne. Hvis den samlede affaldsmængde fra det pågældende bygge- og anlægsarbejde ikke overstiger 1 ton, kan det afleveres på den kommunale affaldssortering. 

 

Mange typer af materialer, der kan betragtes som affald, kan i stedet betragtes som ressourcer.

 

Gratis råd om byggeaffald

Hos Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet – VCØB, kan bygningsejere, håndværkere, entreprenører mv. få gratis råd og vejledning om håndtering af byggeaffald.

Se vcob.dk 

Affald egnet til genbrug og genanvendelse

Affaldsproducerende virksomheder skal sikre, at væsentlige dele af deres kildesorterede erhvervsaffald, som er egnet til materialenyttiggørelse, bliver genanvendt eller anvendt til anden materialenyttiggørelse. Kategorierne for sortering kan være (Gældende regler oktober 2017 jf. §65 og §67):

  • Genanvendeligt PVC-affald

  • Genanvendeligt papir, pap, karton og papmaterialer og produkter heraf

  • Genanvendeligt emballageaffald af glas, plast, metal og træ

  • Natursten, fx granit og flint

  • Uglaseret tegl (mur- og tagsten)

  • Beton

  • Blandinger af materialer fra natursten, uglaseret tegl og beton

  • Jern og metal

  • Gips

  • Stenuld

  • Jord

  • Asfalt

  • Blandinger af beton og asfalt

Herudover skal termoruder om muligt genbruges, og alt andet end mørtel og eventuelt armeringsjern frasorteres, herunder skal PCB-holdigt materiale identificeres og frasorteres.

 

Murstensaffald

Beton- og teglaffald kan genanvendes ved nedknusning som fyldmateriale, hvor det kan erstatte råstoffer som grus og sand. Der skelnes mellem betonaffald og teglaffald, da værdien af rent genbrugsbeton er større end blandet beton- og teglaffald.

 

Man kan vælge selv at varetage sorteringen, eller overdrage det - og betale for dette - til:

  1. Et genanvendelsesanlæg eller et anlæg, som forbereder affald til genbrug, der er registreret i Affaldsregistret. Et eksempel på et sådant anlæg er HH gasbeton, der tager imod affald af gasbeton.

  2. En indsamlingsvirksomhed.

  3. En lokal vognmand, der har specialiseret sig i at transportere affald, som fx kan levere et læs sten og køre et læs affald væk. Hvis affaldet er sorteret rigtig er denne løsning ofte til en rimelig pris. Blandet affald er derimod dyrt at få afhentet!

    Firmaet Kingo er et eksempel på et firma, som leverer nedbrydningsydelser og samtidig sælger til genbrug/genbruger materialer som eksempelvis beton, tegl, asfalt og træ. 

 
 

Regler for eksport og opbevaring af erhvervsaffald

Udover sorteringsregler er der regler for eksport af affald til udlandet, opbevaring af byggeaffald og fremvisning af dokumentation for sortering af ens affald. Reglerne er mange og man må sikre sig at leve op til eventuelle opdateringer eller ændringer i reglerne.

Byggeaffald i Danmark

 

Ifølge VCOB går 7% af byggeaffaldet i Danmark til deponi, mens 87% går til nyttiggørelse. Heraf går dog en betydelig del til vejfyld og til forbrænding. For at skabe en mere bæredygtig byggesektor, er det afgørende at mindske mængden af affald og dernæst at sikre, at mest muligt affald bliver nyttiggjort på den bedste måde.  

Deponi betyder fx, at affaldet bliver nedknust og deponeret under jorden. Det knuste ikke-nedbrydelige byggeaffald ligger så der, pakket ind i ikke-nedbrydeligt plastik, til de kommende generationer. Dette er selvfølgelig ikke bæredygtigt.  

Det har derfor stor betydning, at man vælger byggematerialer, der ikke bliver til affald som havner i deponi. Både når man vælger sine miljøvenlige byggematerialer, og når man arbejder med at udvikle nye bæredygtige byggematerialer, må der være fokus på at disse kan indgå i et naturligt kredsløb /eller en cirkulær økonomi.  

Samtidig bør det prioriteres højt at udvikle og anvende muligheder for genanvendelse og genbrug.  

 
Affaldstrekanten viser, at vi så vidt det overhovedet er muligt skal undgå at der opstår affald. Vi skal sørge for at forebygge dette, allerede når vi planlægger produktionen af byggematerialer og byggeri. Dernæst skal der være fokus på genbrug og g…

Affaldstrekanten viser, at vi så vidt det overhovedet er muligt skal undgå at der opstår affald. Vi skal sørge for at forebygge dette, allerede når vi planlægger produktionen af byggematerialer og byggeri. Dernæst skal der være fokus på genbrug og genanvendelse. Hvis muligt skal man undgå materialer, der havner i deponi og det er vigtigt at mindske den mængde affald, der går til forbrænding, vejfyld mv. De forskellige typer af materialer, der kunne blive til affald, skal i stedet genanvendes på højest muligt niveau.

Upcycling

En særlig vigtig mulighed indenfor genanvendelse og behandling af affald er upcycling.  

Upcycling betyder, at man genbruger materialerne på et højere niveau, fx ved at bearbejde ubrugelige produkter og materialer til nye materialer, der har en bedre kvalitet, eller bruge disse i en helt ny funktion.  

Et eksempel på det første er jernskrot, der bliver oparbejdet til brug i nye stålkonstruktioner. 

Et eksempel på det andet er gamle knækkede klinker og fliser, der genbruges til at lave mosaikker af. Det kan være på en væg eller et gulv, eller som en bænk eller andre større og mindre bygningsværker. 

Ifølge Torben Jakobsen fra Jakobsen tegl er en af genbrugs-firmaernes udfordring, at folk har for mange penge. Han fortæller at han har oplevet mærkbart større salg i ’krisetider’ og at vor tids ”brug-og–smid-væk-kultur” hæmmer udbredelsen af genbru…

Her ses et gulv hvor gamle fliser er genanvendt kunstnerisk i et gulv lavet af små strandsten.

Den kendte spansk/catalanske arkitekt og kunstner Antoni Gaudi har designet denne bænk i Park Güell i Barcelona. Foto: Deror Avi

Den kendte spansk/catalanske arkitekt og kunstner Antoni Gaudi har designet denne bænk i Park Güell i Barcelona. Foto: Deror Avi