Isolering
Hør- og hampefibre
Oprindelse
I gamle dage brugte man hørblår og gamle hørklude til isolering og stopning af huse. I dag er forbruget og produktionen af hør- og hampemåtter i vækst i flere lande, blandt andet i Tyskland, England og Frankrig.
I Danmark har man kunnet købe hør- og hampeisolering siden slutningerne af 90’erne. Isoleringsmåtter af hør og hamp har de samme egenskaber og derfor kan man vælge at bruge det, der er billigst.
Anvendelse
Hør-isoleringsmåtter anvendes til isolering (varme/kulde) og lydisolering i bygningskonstruktioner.
Ydervægge
Indervægge
Loftskonstruktioner
Etageadskillelser
Måtterne kan bearbejdes med elektrisk tekstilskærer eller vinkelsliber.
Hør og hamp er hygroskopiske materialer. Den hygroskopiske effekt bevirker, at hør/hamp fordeler fugt, ud i hele materialet, hvorfra fugt nemt afgives igen. Derfor kan denne type isolering med fordel anvendes i diffusionsåbne / åndbare konstruktioner uden dampspærre.
Råmateriale
Måtterne bliver lavet af de korte fibre fra plantestilke. Fibrene er et biprodukt fra produktion af tekstiler.
Fibrene tilsættes 5-18% bindefibre, som kan være polyethylen eller polyester, der produceres af mineralsk olie.
Måtterne kan fås med eller uden brandhæmmer, typisk borsalte, men kan også fås uden dette. Tjek deklarationen.
Fremstilling
Hør- og hampefibre blandes med bindefibre. Massen opvarmes til ca. 130 grader og formes til måtter.
Opbygning
Isoleringen leveres enten som måtter eller i ruller.
Dimensioner
Måtterne fås i tykkelsen 50, 75 eller 100 mm og i samme størrelser som traditionel isolering. Bredde og længde er 1200 mm x 575 mm / 375 mm. De tilskæres efter behov.
Drift
Hør- og hampemåtter nedbrydes ikke i korrekt udførte konstruktioner. Holdbarheden er derfor meget lang, sandsynligvis længere end bygningens øvrige holdbarhed.
Bortskaffelse / genanvendelse
Hør- og hampemåtter kan genbruges eller brændes. Når der er fibre af PE eller PP i, kan materialet ikke komposteres. Hvis der kan findes et produkt baseret på støttefibre af organisk materiale og der ikke er tilsat andre ikke-nedbrydelige materialer, vil det kunne komposteres.
Fordele og ulemper
+
Fordele
Det er et arbejdsmiljøvenligt materiale, der er blødt og behageligt at arbejde med. Det klør ikke og kan anvendes uden åndedrætsværn og handsker.
Det har store miljømæssige fordele. Man kan bruge hele planten til henholdsvis isolering, tekstiler og olie. Der er derfor ikke noget spildprodukt, og det fremstilles af fornybare ressourcer.
Energiforbruget ved produktionen af hør/hampeisolering er lavt. Dette betyder stadigt mere i det samlede energiforbrug ved velisolerede bygninger.
Det kan benyttes i en diffusionsåben / åndbar konstruktion, altså uden brug af dampspærre. Derved kan fugt passere igennem hele ydervæggen, og dermed sikre boligen et bedre indeklima. Samtidig minimeres risikoen for fugtskader.
Isoleringsværdi (lambda værdi) på ca. 0,035 – 0,04, hvilket svarer ca. til de mest anvendte isoleringsmaterialer.
-
Ulemper
Hør- og hampefibre er stærke og seje og måtterne kan derfor være lidt vanskelige at tilskære.
Isoleringsmåtterne er brændbare og skal derfor indbygges i en brandsikker konstruktion, hvilket man også typisk gør. I en sådan konstruktion er det ikke nødvendigt at tilsætte brandhæmmer.
Selv hvis isoleringen er tilsat brandhæmmer, som nogle produkter er, så regnes den for brændbar i bygningsreglementet. De bærende konstruktioner skal derfor beskyttes med beklædning af gips, puds eller lignende.
Brandhæmmer er kun nødvendigt i materialer, der granuleres i en hammermølle, hvor støv kan antændes og eksplodere.
I udenlandske hørisolerings-produkter kan der være tilsat borsalte, der er mistænkt for at være sundhedsskadelige. Tjek deklarationen.
Fibre af polyester eller polyethylen er fremstillet af mineralsk olie, som jo er en begrænset ressource.