Maling

Silikat

Oprindelse

Silikatmaling har været brugt allerede i 1700-tallet, og blev sat i egentlig produktion sidst i 1800-tallet.

Råmateriale

Kaliumsilikat – også kaldet vandglas, eller en anden type kiselsyresalt, mineralske farvestoffer.

Anvendelse

På mur, udendørs og indendørs. 

Ofte leveres silikatmaling som to komponenter, der skal blandes og stå i 24 timer, før malingen er klar til brug. Derefter kan den stryges på med pensel, rulles eller sprøjtes på et tørt og rent underlag. Fortyndes med vand.

Silikatmalingen hæfter kun på mineralske materialer som f.eks. mursten, puds, beton og gasbeton, og ikke på f.eks. træ, lakerede flader eller tapet. Kan anvendes på gipsplader, men i så fald skal der anvendes en silikatgrunder først.

Fremstilling

Ved fremstilling af ren silikatmaling dispergeres (sammenrøres) de nævnte indholdsstoffer.

Drift

Den rene silikatmalingen har intet vedligehold og kan holde lige så længe som muren den males på. Ved behov for overmaling af æstetiske hensyn. Man skal være obs på, at 2-3 gange overmaling betyder, at den ikke længere er så diffusionsåben.

Bortskaffelse

Der er ingen problemer ved bortskaffelse af den rene silikatmaling og den kan nedknuses og bruges som fyld sammen med nedrevet mur.

Silikatmaling og MI

Den rene silikatmaling skal ikke konserveres, da den ligesom kalkfarve er mineralsk og derfor ikke kan rådne. Denne maling er derfor fri for MI.

Der findes blandingsprodukter, der kaldes silikatmaling, som kan være tilsat skadelige stoffer blandt andet MI. Man må derfor undersøge det enkelte produkt, og finde en fulddeklareret maling.

Fordele og ulemper

 

+

Fordele

  • Uden giftige indholdsstoffer og giftig afgasning.

  • Uden det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI.

  • Silikatmaling er selvrensende og lugtneutraliserende – ligesom kalk – fordi det er basisk.

-

Ulemper

  • Da det er basisk ligesom kalk er det også ætsende. Så anvend arbejdshandsker og beskyt øjne, hud m.v. og undlad at spise, drikke, ryge m.v. under arbejdet.