Indeklima
Kort fortalt:
Passende luftfugtighed
Diffusionsåbne materialer
Undgå træk og støj
Undgå uønsket kemi
INTRODUKTION Et godt indeklima sikres ved at begrænse afgasning af uønskede stoffer fra de bygninger, vi opholder os i. Der sker typisk afgasning fra maling, fra en række spartel- og fugemasser, fra overfladebelægninger og fra produkter, der indeholder lim. Der forekommer også afgasning fra naturlige produkter som linolie og træ. Når man vælger maling, gulv, møbler og alt andet inventar, er det vigtigt at vælge noget uden skadelig kemi.
Nye huse indeholder afgasning af MI, som er et stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel. Det er forbudt at bruge i cremer, men findes stadig i stort set al vægmaling. Det står i arbejdsmiljøloven, at byggematerialer ikke må afgasse med skadelige stoffer, men der er stadig mange stoffer, der slipper gennem kontrollerne.
Fugt er en anden vigtig ting at forholde sig til. Når vi mennesker bader, laver mad, tørrer tøj og trækker vejret, producerer vi en masse fugt. Godt hver 5. bolig har problemer med for meget fugt, og hver 8. husstand har problemer med skimmelsvamp, som kan føre til astma og allergi. En relativ luftfugtighed på 40-60 % er passende. Men derudover kan for lav luftfugtighed i f.eks. betonbyggeri, give problemer med tørre slimhinder, hovedpine, træthed m.m. At skabe et godt indeklima handler i høj grad om livskvalitet.
Det er vigtigt at bygge lufttæt, for ikke at tabe varme, men lufttæt er ikke lig fugttæt. Et ”åndbart” eller diffusionsåbent hus er et hus, hvor konstruktionen er bygget op, så fugt kan bevæge sig gennem væg- og tagkonstruktionen. Fugten kan sprede sig ud gennem konstruktionen, fra et materiale til det næste og til sidst ”slippe ud” af huset.
Hvis man bygger af materialer, der ikke kan håndtere fugt, f.eks. mineraluld, så er man nødt til at bruge en dampspærre. På den måde sikrer man, at der ikke går svamp i konstruktionen, men man holder samtidig al fugten inde i huset. Det betyder, at man er nødt til at installere ventilationssystemer, som bruger mange ressourcer i form af materialer, plads og energi.
Samtidig er dampspærren en meget sårbar konstruktion, fordi der nemt både ved montering og gennem tiden går hul i ”plastikposen”. Når det sker, koncentreres al fugt ud i konstruktionen et enkelt sted, og risikoen for skimmelsvamp bliver meget stor. Det er samtidig ofte svært at opdage og lokalisere skaden, som så kan nå at brede sig meget.
Den diffusionsåbne konstruktion er uden dampspærre. Behovet for at fjerne fugt ved hjælp af ventilation er mindre, når noget af fugten selv kan vandre ud gennem væggen, og man behøver derfor ofte ikke at have eldrevet ventilation, men kan nøjes med naturlig ventilation. Materialer med gode fugtregulerende egenskaber, som eksempelvis ler, kan derudover fungere som buffer, der optager og afgiver fugt til rummet. Det hjælper til at sikre et godt indeklima.
Det er attraktivt at se på muligheder for naturlig ventilation, da der er en række problemer ved mekanisk ventilation: Den kan give tør luft samt støj og træk, god varme bliver smidt ud af huset, der er omkostninger forbundet med strøm, og der bruges ekstra ressourcer til selve anlægget.
Indeklima og designproces
FÆLLES PowerPoint præsentation
EMNER Termisk masse, naturlig ventilation, diffusionsåbne materialer, afgasning
BESKRIVELSE Denne præsention kommer ind på hvad diffussionsåbne konstruktioner er og hvad det betyder for indeklimaet i en bygning. Der ses på, hvilke faktorer spiller ellers ind på indeklima og hvad skal medtænkes i designfasen, når der bygges bæredygtigt. Dertil kommer forskellige udfordringer omkring ventilation og mulige løsninger.
Indeklima og afgasning
ENKELTVIS ELLER I GRUPPER informationssøgning
EMNER afgasning, indeklima, ventilation
BESKRIVELSE Eleverne opfordres til at læse artiklen “Maling skyld i voldsom allergistigning”
Lad eleverne undersøge om de kan finde maling med fuld varedeklaration, og om nogen af dem er uden MI.
Find andre eksempler på byggematerialer med afgasning.
Undersøg om der er certificeringer for bæredygtigt byggeri, der tager hensyn til afgasning.
Speeddating om indeklima
FÆLLES aktiv klasseleg
EMNER Indeklima, sjov&ballade
BESKRIVELSE Eleverne har et ark hver med spørgsmål på. De skal gå rundt mellem hinanden evt til musik. Når læreren klapper eller musikken stopper, finder de sammen 2 og 2.
Person A stiller et spørgsmål, og person B svarer mundtligt.
Person A skriver svaret ned på sit ark.
Det er nu person A’s tur til at stille et andet spørgsmål fra sit ark til person B.
Person B svarer, og person A skriver svaret ned.
Musikken spiller igen og det hele gentages til der ikke er flere spørgsmål at stille og besvare. Gennemgå svarene i fællesskab.
Spørgsmålene kunne være:
Hvad er en passende luftfugtighed?
Hvilke byggematerialer kan afgasse med uønsket kemi til indeklimaet?
Har I oplevet problemer med skimmelsvamp?
Hvad er acrylfuge egentlig lavet af?
Find selv på flere som er relevant for jeres fag.
Produktion af byggematerialer
ENKELTVIS ELLER GRUPPER informationssøgning
EMNER Totaløkonomi, produktion
BESKRIVELSE Find information om et byggemateriale eller en bygningsdel eksempelvis vinduer, brændte mursten, akrylbaseret maling eller vinkelbeslag. Lav en totaløkonomisk sammenligning.
Læs SBI: ’Bygningers Indlejrede Energi og Miljøpåvirkninger.’
Skriv en kort artikel om emnet. Lav et interview med relevant aktør om indlejret energi og lad dette indgå i artiklen.