Levetid
Kort fortalt:
Godt håndværk
Høj kvalitet i materialevalg
Vedligeholdelse
Mulighed for udskiftning og renovering
Konstruktiv beskyttelse
INTRODUKTION En bygnings levetid har stor betydning for, hvor bæredygtig den er. Lang levetid reducerer udvinding af ressourcer og produktion af nye byggematerialer. Derudover mindskes affaldsmængderne, hvis huset kan blive stående og ikke bliver revet ned.
For at en bygning kan stå i mange år, kræver det, at materialevalgene er af høj kvalitet. Det nytter ikke at et spær kan holde i flere hundrede år, mens skruerne forgår efter 50. Eller at et vindue af kernetræ, som har meget lang holdbarhed, males med plastikmaling, som gør at træet ikke kan komme af med fugten, og får træet til at rådne indenunder.
Det er uhyre vigtigt, at udførelsen baseres på grundigt og godt håndværk. Hvis vand kan trænge ind bare et enkelt sted, kan det nedsætte hele bygningens levetid markant. Vedligeholdelse er derfor afgørende og er ofte også med til at sikre bygningen, både udvendigt og indvendigt. Ved valg af produkter er det derfor også vigtigt at gå efter det, der kan repareres.
Reparationer forlænger et produkts levetid. Det lyder simpelt, men det sker ofte, at man i stedet for at renovere, skifter hele døren, vinduet el.lign. Når man bygger, er det derfor vigtigt at bygge på en måde, så det et muligt senere at afmontere og skifte enkelte dele, eksempelvis vinduer eller den nederste del af facaden, som altid er mest udsat for fugt.
Konstruktiv beskyttelse af bygninger betyder, at man designer huset på en måde, så facader, vinduer m.m. udsættes for mindst mulig regn og undgår vandindtrængning. Vand er en af udfordringerne for at få en lang levetid, men gennem byggeriets lange historie har man udviklet metoder, der kan afhjælpe problemerne. Tagudhæng, gesimser, sålbænke under vinduer, drypnæser i karme, tagrender og meget mere er afgørende for husets levetid.
Levetid og konstruktioner
FÆLLES PowerPoint præsentation
EMNER Diffusionsåbne konstruktioner, dampdiffusionsmodstand (z-værdi), materialevurdering
BESKRIVELSE Denne præsentation undersøger de faktiske konstruktioner med diffusionsåbne materialer. Der gennemgås snittegninger af indvendige og udvendige vægge, fundamenter samt tag.
Konstruktioner
GRUPPER problemorienteret opgave
EMNER Diffusionsåbne konstruktioner, dampdiffusionsmodstand (z-værdi), materialevurdering
BESKRIVELSE (Med udgangspunkt i ovenstående præsentation)
Gå i grupper af 2-3 pers. Der hænger tre slags sedler rundt omkring:
Materialer
Bygningsdele
Problemstillinger.
Brug 5-10 min. til at gå rundt og kigge på sedlerne. Hver gruppe vælger 3 sedler: 1 materiale – 1 bygningsdel – 1 problemstilling.
Se oversigt og forslag her.
I grupperne udarbejdes et forslag til en bæredygtig konstruktion/hus. Der skal lægges særlig vægt på den valgte problemstilling, bygningsdel, samt materiale. Hvad materiale angår, skal det naturligvis undersøges, hvor det kan købes, hvordan det produceres, muligheder for genanvendelse, bortskaffelse, holdbarhed osv. Tilføj gerne flere materialer. Tag eventuelt udgangspunkt i materialekassen.
Det kan også være sjovt, at alle bygger en model til at illustrere og tale ud fra. Materialer til model kan være pap, træ, tekstil og hvad der ellers er til rådighed.
Hvis man har mere tid, kan man lade hver gruppe bygge et helt hus, men stadig med fokus på forskellige udfordringer og materialer.
Konstruktioner
ENKELTVIS ELLER GRUPPER tegning og beregning
EMNER Diffusionsåbne konstruktioner, dampdiffusionsmodstand (z-værdi), materialevurdering
BESKRIVELSE 2 og 2 diskuterer eleverne fordele og ulemper ved en diffusionsåben og en damptæt konstruktion.
Beregn Z-værdien for konstruktioner som eksempelvis disse og evt. flere konstruktioner.
Hver især tegner eleverne eksempler på begge konstruktioner i SketchUp eller et andet tegneprogram.