Produktion
Kort fortalt:
Skånsom råstofudvinding
Fornybare materialer
Mindst muligt forurening, energi- og ressourceforbrug.
Kort transport
INTRODUKTION I dag kommer mange af de anvendte materialer i byggeriet fra ikke-fornybare ressourcer. Dvs. metaller, olie, sand m.m. Disse er mineralske råstoffer, der ikke kan genskabes, fordi de dannes ved langsomme, geologiske processer. Udvindingen sker ved minedrift eller på jordens overflade. Og fordi der udvindes så store mængder, har det store miljømæssige konsekvenser for de områder, det foregår i.
Det er en mere skånsom råstofudvinding, når man udvinder fornybare materialer. Det er plantebaserede materialer, der på relativt kort tid kan reproduceres i naturen. Eksempelvis træ, plantefibre i form af halm, tang, hamp m.m. Plantebaserede materialer har det tilfælles, at de lagrer CO₂, så længe huset står.
Efter udvinding af råstoffer skal disse forarbejdes til brugbare byggematerialer. Her skal der tages højde for energiforbruget ved produktion – det som også kaldes indlejret energi. Mursten, cement, metal og glas har generelt et meget højt energiforbrug ved produktion. Som tidligere nævnt står cementproduktionen for 7% af verdens samlede CO₂-udledning. På den måde fylder cement mere i klimaregnskabet end udledningen af CO₂ fra private biler.
Når der tales om, og certificeres for, bæredygtigt byggeri, kan der være en tendens til kun at fokusere på energiforbruget i bygningens drift, eksempelvis til opvarmning og ventilation. Det er dog vigtigt at holde sig den indlejrede energi for øje, nemlig den energi, der er blevet brugt på at producere, transportere og vedligeholde de forskellige byggematerialer. Det er ligeledes vigtigt at bruge produkter, der har mindst mulig forurening forbundet med produktionen.
Det betyder at undgå eller minimere brugen af trykimprægneret træ, hvor imprægneringsprocessen er meget giftig. Det samme med 2-komponentlim, som udleder skadelige gasser og plastmaling, som ifølge miljøstyrelsen er blandt hovedkilderne til udledning af mikroplast i naturen.
For at minimere energiforbruget forbundet med transport af materialer, må man gå efter varer, som bliver produceret i nærheden, her forstået som Danmark og nabolandene.
Produktion
FÆLLES PowerPoint præsentation
EMNER Fornybare ressourcer, klima, energiforbrug, skånsom råstofudvinding, lokal produktion, indlejret energi
BESKRIVELSE Denne præsentation undersøger energiforbrug ved produktion af materialer og i det hele taget den såkaldt indlejrede energi, der kommer med byggeri. Der ses på forskellen mellem fornybare og ikke-fornybare ressourcer, muligheden for at lagre CO₂ i konstruktioner med de rigtige materialevalg og i det hele taget samtænkning af anlæg og drift i byggeriet.
Produktion
GRUPPER Informationssøgning
EMNER Skånsom råstofudvinding, fornybare materialer, mindst muligt energi- og ressourceforbrug
BESKRIVELSE Eleverne samarbejder 2 og 2 om at finde information om et selvvalgt materiale eller en bygningsdel. Det kunne være et vindue, bakkesand, linoliemaling, CLT-træ etc. Eleverne skal på 20-30 minutter notere:
Hvor og hvordan produceres materialet?
Hvilke stoffer indeholder det?
Kan materialet genanvendes / hvordan håndteres det evt. som affald
Fremlæg kort i klassen eller noter fælles på tavlen, hvor alle efterfølgende kan se resultaterne
Byggeriets Materialepyramide
FÆLLES gæt og diskutér
EMNER Materialevurdering, fornybare materialer, indlejret energi, hygroskopiske egenskaber, CO2 udledning, klima, miljø.
BESKRIVELSE Alle elever får et materiale fra materialekassen eller hvad der ellers er til rådighed. Dette placeres i en pyramide, som er blevet tegnet med kridt på gulvet. Snak om placeringerne og materialernes fodaftryk med udgangspunkt i byggeriets materialepyramide fra CINARK.
Produktion af byggematerialer
ENKELTVIS ELLER I GRUPPER informationssøgning
EMNER Totaløkonomi, produktion
BESKRIVELSE Find information om et byggemateriale eller en bygningsdel eksempelvis vinduer, brændte mursten, akrylbaseret maling eller vinkelbeslag. Lav en totaløkonomisk sammenligning.
Læs SBI: Bygningers Indlejrede Energi og Miljøpåvirkninger.
Skriv en kort artikel om emnet. Lav et interview med relevant aktør om indlejret energi og lad dette indgå i artiklen.